FAQ
4925. Jósvafő (GCJos)

A Baradla-barlang jósvafői bejárata és a Kessler Hubert Emlékház

A Baradla-barlang jósvafői bejárata és a Kessler Hubert Emlékház

Induás a parkolóból

Induás a parkolóból

Erdei játszótér

Erdei játszótér

Jósva-forrás

Jósva-forrás

Patakok és hidak

Patakok és hidak

Fürkész tanösvény - tájékoztató tábla

Fürkész tanösvény - tájékoztató tábla

Tengerszem-tó

Tengerszem-tó

Tengerszem-tó ősszel

Tengerszem-tó ősszel

Tengerszem-tó nyáron

Tengerszem-tó nyáron

Itt keresd az első pontot

Itt keresd az első pontot

Pihenőpadok

Pihenőpadok

Malomárok

Malomárok

Kötélhíd

Kötélhíd

A vízikerék, mögötte az Öreg Malom és a Kisház

A vízikerék, mögötte az Öreg Malom és a Kisház

Ivókút

Ivókút

Tájház

Tájház

Tájház információk

Tájház információk

Pap-palló

Pap-palló

Kúria Oktatóközpont

Kúria Oktatóközpont

Felújított lakóház

Felújított lakóház

Kossuth-barlang

Kossuth-barlang

Kossuth-barlang tájékoztató tábla

Kossuth-barlang tájékoztató tábla

Hucul ösvény tábla

Hucul ösvény tábla

Tohonya-szurdok bejárat

Tohonya-szurdok bejárat

Tohonya-szurdok

Tohonya-szurdok

Itt keresd a harmadik pontot

Itt keresd a harmadik pontot

Tengerszem szálló

Tengerszem szálló
Szélesség N 48° 29,006'
Hosszúság E 20° 32,623'
Magasság: 233 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2022.07.14 08:20
Megjelenés időpontja: 2022.07.14 08:32
Utolsó lényeges változás: 2022.07.14 08:32
Utolsó változás: 2022.08.12 07:17
Rejtés típusa: Multi geoláda (3H)
Elrejtők: fulpes
Ládagazda: fulpes
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 2000 m
Megtalálások száma: 31
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente


Röviden

Multi geoláda három hagyományos ponttal, melyek egy 2 km-es sétaútvonalon Jósvafő legszebb természeti és épített látnivalóit mutatják be.
A védett természetvédelmi terület miatt mind a három pont közvetlenül a turistaút mellett, forgalmas helyen van, ezért lehet, hogy ki kell várnod a kedvező pillanatot a kereséshez.
Az első két ponton kisméretű dobozok vannak, ajándék a végládában lesz. QR kódos logolásra is van lehetőség.

1. pont
A jelszó első része kisméretű (9x7x5 cm-es) dobozban egy magas sziklára nőtt fa odvában van. (Fel kell mászni!)
N 48 29.006 E 20 32.623

2. pont
A jelszó második része is kisméretű (9x7x5 cm-es) dobozban van a Pap-palló lába alatt. (Ülj le az egyik tuskóra és óvatosan keresgélj.)
N 48 29.001 E 20 33.009

3. pont
A jelszó harmadik része 16x10x6 cm-es 680 ml-es négyfülű dobozban van, egy jelzett 4 törzsű fa odvában.
N 48 29.414 E 20 32.851

Megközelítés

Autóval a Baradla-barlang jósvafői bejáratának parkolóját ajánlom  N 48° 29,077' E 20° 32,419' 259 m [GCJos+parkoló].

Autóbuszról a "Jósvafő, szálló bejárati út" megállóhelyen érdemes leszállni. menetrendek
A vonattal érkezőknek fontos információ, hogy az Aggtelek-Jósvafő nevet viselő vasútállomás valójában Perkupán van, innen Jósvafő még 13 km, amit autóbusszal kell megtenni.

A ládába TravelBug nem helyezhető.

Jósvafő
Az Aggteleki-karszt (Gömör-Tornai-karszt) és véleményem szerint hazánk egyik legszebb fekvésű települése. A Jósva, Kecső, Tohonya patakok összefolyásánál, sziklás hegyoldalak közötti völgyben Jósvafő ad otthont az Aggteleki- karszton 1985-ben létrehozott nemzeti park igazgatóságának. A község ,,ófalui" részét a hagyományos településkép megőrzése érdekében 1999-ben műemléki jelentőségű területté nyilvánították.
A falu tőszomszédságában, a Törőfej-völgy végében gyönyörű természeti környezetben található a Baradla-barlang kijárata, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság épülete, a Kessler Hubert Emlékház és a Tengerszem Hotel. Sétánkat itt kezdhetjük, akár egy barlangtúra után is.

1. pont Tengerszem-tó
 N 48° 29,006' E 20° 32,623' 233 m [GCJos-1]
A Sárga sáv sárga sáv. és a Piros T piros T jelzéseken jutunk el a Tengerszem-tóhoz. Mielőtt a tóban gyönyörködünk, álljunk meg kicsit a Jósva-forrás mellett.  N 48° 29,021' E 20° 32,557' 233 m [GCJos+Jósva-forrás] Magyarország legnagyobb vízhozamú, hideg vizű forrása. Voltaképpen két forrás: a Baradla-barlang két alsó barlangjából felszínre törő karsztvíz közös neve.
A XIX. században malom működött itt, 1935-ben pedig megépült a völgyzáró gát. A jósvafői Tengerszem-tó tehát nem igazi tengerszem, hanem egy mesterséges tavacska. Smaragdzöld színét és pisztráng állományát a közeli források hűs, tiszta vizének köszönheti.
Kisméretű (9x7x5 cm-es) dobozt keress egy magas sziklára nőtt fa odvában. (Fel kell mászni!)

A Fürkész ösvény Piros T piros T jelzésén jutunk be a faluba. A malomárokba vezető kishíd eltűnt, ezért itt  N 48° 28,956' E 20° 32,717' 200 m [GCJos+Kereszteződés] el kell hagynunk a jelzést, hogy át tudjunk kelni a patakon. Azért nevezik malomároknak ezt az utat, mert itt vezették a patak vizét az egykori középső vízimalom lapátjaira. Útközben egy függőhidat is kipróbálhatunk, ami a Jósva-patak fölött visz át.  N 48° 28,926' E 20° 32,842' 233 m [GCJos+függőhíd] A malom impozáns épülete fölött, majd mellett sétálunk el. Jelenleg a Fogadó az Öreg Malomhoz működik benne.

2. pont Ófalui főtér
 N 48° 29,001' E 20° 33,009' 201 m [GCJos-2]
Megérkeztünk a műemlék jelentőségű Ófalui főtérre. Az Öreg Malom mellett a "Kisház" (a település egyik legrégebben épült lakóháza), a Pap-palló és az egykori parókia épülete, a tér fölé magasodó harangtorony és a Tájház található itt.
A Pap-palló onnan kapta a nevét, hogy a mindenkori pap naponta többször átkelt itt a parókia és a templom között közlekedve. Az egykori parókia épületében a "Jósva" Erdei Iskolai Bázishely működik.
A harangtorony mellett a tájra jellemző, faragott motívumokkal díszített fejfák találhatók. A Jósvafői református templom dísze a festett kazettás mennyezete, szószéke és padelői az egykori festőasztalosok keze nyomát dícsérik.
A Jósvafői Tájházban az egykori élet kellékein túl kiállítást láthatunk a barlangkutatásról, a helyi iparról és az iskola történetéről. A kert szabadtéri gépkiállításán kendertörőt és cséplőgépet is felfedezhetünk.
A malommal szemben a patakban régóta forog egy vízikerék, a gyerekek nagy kedvence.
A kisméretű (9x7x5 cm-es) doboz a Pap-palló lába alatt van elrejtve. (Ülj le az egyik tuskóra és óvatosan keresgélj.) Nagyon forgalmas a hely, figyelmesen rejtsd vissza!

A Piros T piros T jelzésen folytatjuk utunkat a Kúria felé.  N 48° 29,056' E 20° 33,005' 203 m [GCJos+Kúria] Az egykori kisnemesi épületben kapott otthont az Aggteleki Nemzeti Park környezeti nevelési tevékenysége. A Kúria Oktatóközpontban 2005 óta folyik a térségben élő, valamint az idelátogató gyermekek természetvédelmi szemléletformálása. Az épületegyüttes további részében a szabadtartásban élő, hazánk egyetlen, génmegőrzés céljából tartott hucul ménesének néhány egyede tekinthető meg. A hucul a Kárpátok hegyvonulatának primitív kisló fajtája, mely külső jegyeiben emlékeztet az eurázsiai pusztákon élő vadlófajokra, a tarpánra és takira. Előzetes bejelentkezés alapján tereplovaglásra és sétakocsizásra, vagy szánozásra nyílik lehetőség.

150 m múlva átváltunk a Kék sáv kék sávra északkelet felé, majd rövid séta után megérkezünk a Kossuth-barlanghoz.  N 48° 29,244' E 20° 33,051' 222 m [GCJos+Kossuth-barlang] A Nagy-Tohonya-forrás mögött, forrásbarlangként nyílik a Jósvafői-fennsík leghosszabb aktív patakos barlangja. Sajnos 2022 áprilisában egy búvártragédia miatt került be a hírekbe.

3. pont Tohonya-szurdok
 N 48° 29,414' E 20° 32,851' 233 m [GCJos-3]
A Tohonya-patak rövid, de nagyon szép szurdokvölgyében találjuk a végládát, ami egy 16x10x6 cm-es 680 ml-es négyfülű doboz egy jelzett 4 törzsű fa odvában.
A hucul ösvény állomásaival is találkozni fogunk, sőt ha szerencsénk van, akár a ménessel is, hiszen közel vagyunk a Gergés-bércen található karámhoz.

Visszafelé
A parkolóba vissza felfedezhetjük a Fürkész ösvény 13-20. állomásait. A templomot érintve a tó és a Törőfej-völgy fölötti gerincen jutunk el a Tengerszem-szállóhoz.

Aggteleki Nemzeti Park
1985-ben hozták létre a felszíni és a felszín alatti földtani értékek védelmére. 280 barlangja (a Szlovák-karszt barlangjaival együtt) 1995-től szerepel a Világörökség helyszínek listáján.
A Baradla-barlang Magyarország legrégebben kutatott, legismertebb, évszázadok óta látogatott cseppkőbarlangja. Bővebben a barlangról. A Jósvafői rövidtúra (1,4 km, 60 perc) és a Vörös-tói középtúra (2,3 km, 100 perc) látogatható Jósvafőről. A Vörös-tói barlangbejárat közelében megkeresheted a GCVtMs ládámat is.

Turistautak, tanösvények
Az első pont közelében találjuk a Baradla ösvény 19. (Komlós-forrás), 20. (A Baradla-barlang Alsó-barlangjai) és 21. (A Baradla-barlang jósvafői bejárata) állomásait. Baradla ösvény Jelzése: Sárga sáv sárga sáv.
A túra útvonala során a Fürkész-ösvény 1-12 állomásával is találkozunk. Fürkész ösvény Jelzése: Piros T piros T
A 3. pont a Tohonya-Kuriszlán ösvény 7. pontja közelében van. Tohonya-Kuriszlán ösvény Jelzése: Sárga T sárga T.

Források
Jósvafő és látnivalói.
tanösvények
A természetjáró cikke a Tengerszem-tóról
Az AktívMagyarország túrainfója a Fürkész-tanösvényhez
Kúria Oktatóközpont

Ládatörténet
2022. 08. 11. Ládaellenőrzés. Minden rendben van, a QR-kód működik. Találkoztam az Öreg Malom tulajdonosaival (régi ismerőseim), tudnak a rejtésről, figyelnek rá. Sajnos az éttermet jelen helyzetben csak hétvégén üzemeltetik.
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (19 db): környezet: 4.97 rejtés: 4.76 web: 4.90 átlag: 4.88

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


fulpes 2022.08.11 11:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.59
Ládaellenőrzés. Minden rendben van, a QR-kód működik. Találkoztam az Öreg Malom tulajdonosaival (régi ismerőseim), tudnak a rejtésről, figyelnek rá. Sajnos az éttermet jelen helyzetben csak hétvégén üzemeltetik.
[g:hu+ 2.9.12]

elaca 2022.08.10 16:47 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.16
Megtaláltam,köszi a rejtést!

sazsu 2022.08.06 14:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.34
Nagy élmény volt, köszönjük a rejtést!

Aniko & Gyuri 2022.08.06 13:59 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Bunki Mókusok 2022.08.06 11:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.15
Megtaláltuk! [Geoládák v3.12.10]

Szalmasi 2022.08.05 16:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

Pumba9 2022.08.05 16:14 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.10
Megtaláltam. 49. Aggtelek Kupa alatt. Köszönöm! [Geoládák v3.12.10]

MMarci 2022.08.05 15:39 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.34
Köszönöm!
Sokat patakozunk, gyerekekkel ideális.

MJulcsi 2022.08.05 15:39 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.34
Köszönjük!
Közben és előtte: fagyizás!

Hey-ho 2022.08.05 11:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

farkas_e 2022.08.04 17:17 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.72
Nagyon szeretem Jósvafőt! Amikor megláttam, hogy van itt új láda, már tűkön ültem, hogy mikor lesz már barakonyi fesztivál. (Én akkor járok általában a környéken.) Hát, ez is eljött... A nap második találata, egy kiváló rejtéssel. Mindent megmutat Jósvafőből, ötletes, egyértelmű rejtekekkel.
A második ponton kezdtem, finom a víz a forrásnál! A harmadik pont előtt felmentem a Kossuth-barlang bejáratához, tiszteletem tenni Mede Márton előtt.
Az első pontnál kicsit elidőztem. Egyrészt ez az a hely, amit egykori rajztanárom, később felettesem '96-ban egy alkotótáborban megfestett. Be fog kerülni a róla szóló monográfiába. Most élőben is láthattam. Másrészt, ugyan csak csütörtök van, de olyan forgalom volt a láda mellett, hogy több, mint fél órát várakoztam... Épp feladtam, és elkezdtem egy e-mailt a rejtőnek, amikor kitisztult a terep! Mi lehet itt hétvégén?! Lefele jövet kicsit megcsúsztam... Csak óvatosan a nedves talajon!
Összességében: csillagos ötös! Köszönöm!

CsillámÉs csak forog...
A kötelező képRIP
TohonyaOtt
ÖsszefolyásPallóról
Széééép!Lehetetlen kék 1
Lehetetlen kék 2Innen van a festmény is...
ForrásnálLádára várva
Vízi világHidak a Jósván
Luca04 2022.08.03 13:38 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.48
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

N.Zs. 2022.07.30 17:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.54
Átautóztunk a 27-es út túloldalára, abban a reményben, hogy itt majd nem fog esni az eső. Mikor ide értünk éppen el is állt, de mire indulásra készen álltunk, megint eleredt. Nagyon ráértünk, így beiktattunk egy jó harci-alvást. Jó volt hallgatni a szélvédőn landoló esőcseppek kopogását a száraz, meleg autóban, egy fél órára el is aludtunk. Pihenten, hatalmas optimizmussal indultunk az ajánlott parkolóból.
Az első ponthoz a csúszós oldalon felfelé egészen jól ment, lefelé kellett az egyensúlyozás, de vagány rejtés. A tömeg... az nem zavart... 1-2 ember lézengett rajtunk kívül.
A második pont felé megint elkezdett cseperegni az eső, de a függőhíd annyira csábított, hogy nem zavart. Oda-vissza bohóckodtunk rajta, miközben az eső alattomosan följebb kapcsolt. Minden mindegy alapon elmentünk a Pap-pallóhoz, majd a közeli étterembe beültünk ebédelni, megszáradni. Bő óra múlva folytattuk a hármas ponttal esőmentesen, de jól felázott erdőben.
2015.03.29 jártunk itt Jósvafőn egy "rendes" túra kiindulópontjaként.
A Vörös-tó pontot most kihagytuk, hogy legyen miért visszajönni. :-)
És a Tohonya-szurdok többi része is izgalmas lehet....

IMG_1141IMG_1143
IMG_1151IMG_1154
IMG_20220730_151215IMG_20220730_151353
IMG_1164IMG_1173
IMG_1174IMG_1183
IMG_1184IMG_1186
IMG_1187IMG_1189
IMG_1190IMG_1175
IMG_20220730_165520IMG_1176
IMG_1180IMG_1193
Cler 2022.07.29 19:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Adamx89 2022.07.29 17:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

duty 2022.07.23 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.27
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

johnnycache 2022.07.23 16:05 - Megtaláltam
Köszönöm az élményt! :-)

nmárti 2022.07.22 10:29 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.63
Köszi a rejtést, részletek később.

MrsDilbert 2022.07.21 19:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Az előző kessertárshoz hasonlóan (akit szerintem pont láttam a 3. ponthoz menve) mi is itt nyaralunk és örültem előre, amikor lattam, hogy megjelent egy új láda Jósvafőn.
Tetszettek a pontok, köszönöm, hogy megmutattad. [Geoládák v3.12.10]

Kredenc89 2022.07.21 19:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Zseniális rejtés! Pont úgy alakult, hogy Jósvafő lett az idei nyaralásom úticélja, és akkor már begyűjtöttem ezt a friss rejtést :) [Geoládák v3.12.10]

kosbor 2022.07.21 19:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Ibolka 2022.07.21 13:13 - Megtaláltam
Nbokannal közösen, kösz a rejtést. [Geoládák v3.12.10]

nbokan 2022.07.21 13:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.35
Két napos barlangászás után ezt is megkerestük. Sétáltunk egy jót a tengerszem körül, gyerekek játszottak a pataknál és megnéztük a tájházat is, remek volt minden. Nagyon tetszik ez a település és a rejtések is jók, köszönjük.
Képek később... [Geoládák v3.12.10]

sutinemsuti 2022.07.20 16:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.46
Köszönjük a rejtést, nagyon hangulatos helyeken vitt végig multi láda keresése.

aszdogemakri 2022.07.20 13:14 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.41
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (31 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]