FAQ
4924. Dejtári Morotva-tavak kilátó (GCDejt)

A kilátó

A kilátó

A kilátó közelebbről

A kilátó közelebbről

Itt fordulj jobbra

Itt fordulj jobbra

Itt érdemes parkolni

Itt érdemes parkolni

Nyári látkép

Nyári látkép

Háttérben Szlovákia

Háttérben Szlovákia

A Nagy-tó

A Nagy-tó

A kilátó a ládától

A kilátó a ládától

A dejtári templom

A dejtári templom

A Szentháromság szobor

A Szentháromság szobor
Szélesség N 48° 3,461'
Hosszúság E 19° 9,651'
Magasság: 130 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2022.07.10 12:45
Megjelenés időpontja: 2022.07.13 10:12
Utolsó lényeges változás: 2022.07.13 10:12
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Réka&Nimi
Ládagazda: Réka&Nimi
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1200 m
Megtalálások száma: 6
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente


Röviden
A ládát 150 cm magasan keresd, mely egy 8x12x8 cm-es négyfülű konyhai tároló.

Az első ládánkkal egy Börzsönyhöz közeli, kevésbé ismert kirándulóhelyet szeretnénk bemutatni, ahol egy kellemes sétát tudtok tenni a dejtári kilátóig, amely a Páskom legelő tanösvény 4. állomása. Ez egy gyerekbarát geoláda, az útvonal akár terepbabakocsival is megközelíthető száraz időben.

Megközelítés
Autóval Budapestről a 2-es úton Rétságig, majd a 22-es úton Balassagyarmat felé, ahonnan Dejtár felé kell kanyarodni. Vonattal Bp.-Nyugati pályaudvarról váci átszállással lehet eljutni Dejtárig (Balassagyarmat irányába induló személyvonattal). A busszal érkezőknek a Dejtár, Szabadság u. 47. megállónál érdemes leszállniuk. (menetrendek)

A tanösvény a dejtári templommal szemben lévő információs táblánál indul ( N 48° 2,438' E 19° 9,792' 160 m [GCDejt+segédpont]), ahol észak felé, jobbra kell fordulni.
Autóval jobb minőségű murvás földúton egészen a vasúti vágányig lehet menni, itt érdemes parkolni.
 N 48° 2,907' E 19° 9,902' 130 m [GCDejt+parkoló]
Az ajánlott parkolótól kb. 1200 méter távolságra található a láda. Az ösvény mellett csak az út elején találhatók fás-árnyékos részek, a kilátóig vezető út további része igen napos, ezért érdemes nyáron napkalappal felkészülten érkezni.

Leírás, tudnivalók

A dejtári Páskom legelő tanösvény
A 6 állomásból álló, 3 km hosszú tanösvény Dejtárból, a templom mellől indul. A tanösvényen felállított információs táblákról megismerhetjük a község történetét, népviseletét, az Ipoly-völgy természeti értékeit, élővilágát és hagyományos gazdálkodási módjait. Különösen érdekes része a tanösvénynek az Ipoly-völgy legnagyobb kiterjedésű, összefüggő nádasa, amely az év minden szakában tartogat látnivalót.

A tanösvény először jobb minőségű murvás úton halad a szántóföldek között, majd a vonatsíneket keresztezve egy széles földútra tér rá. A vonatsínek előtti füves területen lehet parkolni. Hamarosan egy méretes legelőn találjuk magunkat, ahol a lapos tájon azonnal feltűnik a magas kilátótorony.

A dejtári Morotva tavak kilátó és Nagy-tó
 N 48° 3,342' E 19° 9,786' 135 m [GCDejt+kilátó]
A tanösvény 4. állomása a madármegfigyelő torony, amelyet a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság építtetett 2010-2011. során. A toronyból az egykori Ipoly mellék-ágból keletkezett Nagy-tó is látható, amely jelenleg egy fetöltődő állapotú mocsár, mélysége ritkán haladja meg az 1-1,5 métert. A Nagy-tó az Ipoly régi medrén kialakult morotvatavak közé tartozik. A morotvató a folyó elhagyott, lassan feltöltődő kanyarulata, amely az aktív mederrel már sehol sem függ össze. A morotvató úgy alakul ki, hogy amikor egy folyó kanyarulata túlzottan görbe, egy nagyobb áradásnál, amikor a folyó vize gyorsan zúdul végig a tájon, levágja a kanyarulatot. A folyó kiegyenesedik, de a régi, kanyargós mederben ott marad a víz, ez lesz a morotvató. A környéken több kiszáradt kis tó is megfigyelhető, a távolban pedig jól kivehető a Börzsöny és a szlovák hegyek lankái.

A terület - elsősorban az itt élő különleges növény- és állatvilága okán - megkülönböztetett figyelmet és speciális élőhelyi kezelést igényel, amelyet a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága végez. A Nagy-tó és környéke ugyanis a madarak kedvelt élőhelye. A nádas a fiókaetetés időszakában, tavasz végén, nyáron a leghangosabb. Ha szerencsénk van, megpillanthatunk nagy kócsagot, szürke gémet, bakcsót. A rejtett életű bölömbikának inkább csak jellegzetes - hajókürtre emlékeztető - hangját fogjuk hallani. A madarak mellett sisakos sáskát, siklót is megfigyelhetünk a környéken, nekünk utóbbit sikerült lefényképeznünk. Az áprilistól júniusig nyíló fekete kökörcsin, majd az árvalányhaj nyújt még szemet gyönyörködtető látványt a táj bebarangolása közben.

A tanösvény tovább folytatódik még kb. 1200 m megtételével egészen az Ipolyig, ahol az Ipoly-menti gátat és a szlovák-magyar határt jelző köveket lehet megtekinteni. A láda ezen az úton, a kilátótól kb. 200 m-re lett elhelyezve természetes rejtekben. A láda kihelyezésekor a kilátó közelében szarvasmarhák legeltetése zajlott villanypásztoros lekerítéssel. A kilátó és a geoláda nincs elkerítve, azok szabadon megközelíthetőek.

Amennyiben kedved és időd engedi, úgy érdemes a község látnivalóit is megnézni a tanösvény bejárása előtt vagy után, amelyek igen közel helyezkednek el egymáshoz, így a templom előtt parkolva könnyen végigsétálhatóak.

Dejtár látnivalói

Dejtári Tájház
 N 48° 2,469' E 19° 9,639' 160 m [GCDejt+tájház]
A dejtári tájházat a Dejtár, Szabadság útja 59. szám alatt találjátok meg. Dejtáron egyre többen fedezik fel az építészet népi értékeit, újítják fel vagy építik újjá a palóc portákat. Ennek a folyamatnak méltó gyöngyszeme a tájház, amely a nagyközönség előtt 2003-ban nyitotta meg kapuit. Az 1920-as években épült palóc középparaszti porta két épületből áll. A tornácos lakóépületből és az udvari épületben található magtárból, kamrából és pincéből. A tájházban állandó népművészeti kiállítás látható, amely bemutatja a palóc családok életét, szokásait, viseletét, emellett babakiállítás is megtekinthető. A tájház előzetes bejelentkezés alapján látogatható, állandó személyzet nincs a háznál. Információ a nyitvatartásról a +36-30-483-0882 telefonszámon kérhető.

Római Katolikus Templom
 N 48° 2,390' E 19° 9,886' 160 m [GCDejt+templom]
A mai barokk stílusú templomot 1776-ban Mária Terézia költségén, Batthyány érsek védnöksége alatt építették. A templomot 1810. szeptember 8-án, Szűz Mária születése napján szentelték fel. Ez a nap a falu búcsúja, Kis Boldogasszony, Kisasszony napja. A templom alapjához szükséges köveket a drégelyi vár romjai szolgáltatták. A templom fő látnivalói a faragott domborműves XVIII. századi rokokó szószék, a fehér márvány főoltár, valamint több gyönyörű freskó. Ezek közül kiemelkedik a főoltár mögötti falon Szűz Mária születését ábrázoló olajfestmény, amelyet Marton Lajos készített 1960-ban, illetve az Utolsó vacsorát ábrázoló falfestmény, amely Csetényi Antal munkáját dicséri 1970-ből. A templom mellett áll a Szentháromság szobor, oldalain a világháborúkban elesett hősök neveivel.

Szent Flórián szobor
 N 48° 2,445' E 19° 9,692' 160 m [GCDejt+szobor]
A műemlék jellegű Szent Flórián szobor a Szabadság utca felső szakaszán található. A községet többször is tűzvész pusztította, ennek emlékére állíttatták 1855-ben a szobrot mintegy védelmezőként a tűz ellen, majd a településen élő emberek védőszentjüknek választották.

A főtéren a Millenniumi Parkban  N 48° 2,382' E 19° 9,975' 160 m [GCDejt+emlékmű] megtekinthetjük a Millennium emlékművet, valamint a dejtári "Turul" madarat, Szabó Imre szobrászművész és Galamb Sándor öntőmester alkotását.

Forrás
Dejtári látnivalók
Páskom legelő tanösvény
Dejtár-Természeti értékek
Állapot: kereshető

KRW értékelés (3 db): környezet: 4.84 rejtés: 5.00 web: 5.00 átlag: 4.95

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
-
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Ásványvadász 2022.08.11 14:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.18
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
Szép rét szép kilátóval, a rejtés igazán minőségi.
A település érdekessége a sok ház homlokzatán is látható szentek ábrázolása a mini kápolnákban.

Csizmások 2022.08.06 10:56 - Megtaláltam
Megtaláltuk.
Köszönjük a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

4BBA49FE-D27D-4E39-AAA6-70A18F2D661DE843FE43-DD1F-42AA-B804-A6C1AAB90139
Fullcrum 2022.08.05 12:38 - Megtaláltam
Megvaaaagy! ヅ
érdekes környék, lassan fél sivatagi szavanna ... [Geoládák v3.12.10]

Oriza 2022.07.13 14:52 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.97
Harmadikként megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]
A megjelenést észrevéve a délutáni útvonal módosításával elmentem a ládához.
Sajnos a száraz időjárásnak köszönhetően a mező sárga, a tó kiszáradva, madarak sehol.
Viszont rengeteg a légy, és MARHA: nagy tömeg van.

KilátóSzomszédok
A ládát rejtő hely képe a kilátóból (GPS nem árt... :-) )Generációk
Egy gólya!Mama!
Futás, a többiek után. 
Liberty 2022.07.13 13:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.63
Szlovákiai túránk előtt éppen útban voltunk a GCM01 ládája felé, amikor megjelent a láda, így adta magát a lehetőség, hogy felkeressük a kilátót. Nagyon nagy a szárazság, kiszáradtak a tavak, a tehén csorda a zöld legelő helyett, a kiégett mezőn feküdtek a tűző napon. A kilátóból ellátni a távoli hegyvonulatra, madarakat a víz hiány miatt nem láttunk, csak egy éppen egy leszálló gólyát, és a láda közeléből elfutó szép nagy mezei nyulat. Köszönet a rejtésért.

Dejtár címere
Párduc50 2022.07.13 13:35 - Megtaláltam
Váratlan piros 1. Nem vagyok egy nagy piros egyes gyűjtő, ez a második. Érdekesség, hogy otthonomhoz képest 300 km-en belül még egy sincs. Ma indultunk Szlovákiába, útközben ért a hír, hogy megjelent e láda. Akkor uzsgí! Nagyon érdekes a hely, ahol a kilátó épült, kitűnő a rálátás egy marhagulyára! A ládát egy nyúl, és egy gólya őrizte, de mindkettő nyúlszívűnek bizonyult! Libertyvel jöttünk, láttunk, és mentünk tovább Ipolyság irányába!

dejt4dejt3
dejt1dejt
Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]